У овој српској светињи се лечио и патријарх Павле: До манастира Вујан водила је шумска стаза, данас ходочасници стижу новим путем 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
У овој српској светињи се лечио и патријарх Павле: До манастира Вујан водила је шумска стаза, данас ходочасници стижу новим путем
Trenutno na sajtu: 583       |       Podeli:
04.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У манастиру Вујан на истоименој шумадијској планини између Чачка и Горњег Милановцау,
Фото: РИНА

кроз историју ходочастили многи хришћани, а најпознатији је по боравку у њему бивши поглавара Српске православне цркве, патријарха српске православне црве Павле, који се ту и лечио.

Манастир је саграђен у 13. веку, а обновио га је деда српске краљице Драге Обреновић, супруге последњег владара из династије Обреновића, која је Србијом владала до 1903. године.

Данас, пут до ове мале српске светиње у потпуности је асфалтиран. У питању је деоница од Ибарске магистрале до манастира у дужини од 4,2 километра, а финансирало ју је Јавно предузеће "Путеви Србије".

"Велики значај за све мештане Чачка и Горњег Милановца, али пре свега, значајан је за свештенство манастира Вујан и све оне који га посећују, а њих није мало, знајући да се у овом манастиру налази надалеко познати вујански крст патријарха Павла, као и да се патријарх баш у Вујну лечио током Другог светског рата", казао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Он је указао на значај завршетка "стазе патријарха Павла", најкраћом шумском везом бање Горње Трепче са манастиром Вујан, који се очекује следеће године.

"Стаза патријарха Павла, која је нешто краћа од седам километара, а повезује бању Горња Трепча и манастир Вујан, обележена је, а већ наредне године биће потпуно уређена и сви љубитељи природе са уживањем ће моћи да је користе", нагласио је градоначелник Чачка.

Планина Вујан издваја се по својим природном лепотама у југозападној Шумадији, а њен највиши врх је Велики Вујан. У манастиру почива тело познатог српског устаника из времена Другог српског устанка и саборца кнеза Милоша Обреновића, Лазара Мутапа.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MANASTIR VUJAN

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.336.296 посета
Тренутно на сајту: 584 посетилац(a)